Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Размислите пре него што га се одрекнете, зачин превише моћно делује на здравље

Влашац је најмањи члан рода црног лука Allium, и има широк спектар употребе и користи за људско здравље.

Влашац је гомољаста биљка чије се дугачке стабљике обично свеже секу и додају у рибу, супе, јогурте, сосове, салате, јела од кромпира или се суши и припрема као зачин.

Његове здравствене предности
Фото: Unsplash/Giuli Canderlx
Помаже код проблема са варењем

Јединствена органска једињења која се налазе у влашцу слична су белом луку и могу ефикасно да ублаже проблеме са варењем.

Поред тога, имају природна антибактеријска својства која елиминишу широк спектар бактерија, укључујући салмонелу.

Конкретно, они могу повећати ефикасност уноса хранљивих материја у цревима обезбеђивањем више хранљивих материја из хране.

Побољшава здравље срца

Једно од најважнијих органских једињења које се налази у влашцу је алицин, који је у недавним истраживањима повезан са смањеним нивоом ЛДЛ-холестерола (лошег холестерола) у телу и побољшаним здрављем срца.

Алицин је такође повезан са снижавањем крвног притиска. У комбинацији са вазодилатирајућим ефектима калијума, влашац може имати велики утицај на смањење кардиоваскуларног ризика.

Даље, постоји још једно органско једињење кверцетин, директно повезано са снижавањем нивоа холестерола и плака у артеријама. Наиме, помаже у превенцији атеросклерозе и смањује ризик од можданог и срчаног удара.

Може ојачати имунитет

Висок ниво витамина Ц у влашцу помаже у јачању ефикасности имунолошког система стимулишући производњу белих крвних зрнаца и колагена, који је суштинска компонента у стварању нових крвних судова, ћелија, ткива и мишића.

Одржава здравље костију

Постоји широк спектар витамина и минерала који се налазе у влашцу, али један од најважнијих је свакако витамин К, есенцијални нутријент важан за одржавање минералне густине костију.

Како старимо, минерална густина костију почиње да опада, што доводи до остеопорозе и погоршања упалних стања као што је артритис.

Висок ниво витамина К може помоћи у производњи остеокалцина, који је кључни део одржавања минералне густине костију.

Има потенцијал против рака

Влашац садржи диалил трисулфид, који има антиканцерогено дејство. Студије сугеришу да би се ризик од неких карцинома могао ублажити у популацијама које редовно једу биљке из рода Allium, као што је влашац, са великим концентрацијама диалил трисулфида.

Конзумирање сумпора у влашцу и другом поврћу има својства смањења настанка канцера.

Помаже у заштити вида

Каротени, попут лутеина и зеаксантина у влашцу, директно су одговорни за смањење оксидативног стреса у визуелном систему и одлагање појаве катаракте у оку.

Такође помажу у успоравању или спречавању макуларне дегенерације, одржавајући очи здравим и старим.

Спречава урођене мане

Још једна есенцијална хранљива материја влашца – фолна киселина, неопходна је за труднице које желе да обезбеде здрав развој свог детета. Фолна киселина спречава оштећења неуралне цеви код новорођенчета.

Може детоксиковати тело

Влашац има благе диуретичке особине и стимулисањем мокрења може помоћи телу да се ослободи вишка токсина, соли, воде, па чак и масти, одржавајући органске системе чистима.

Предострожност: Влашац се обично не сматра алергеном и постоји врло мало извештаја о нежељеним реакцијама. Међутим, превелика количина влашца, са високом концентрацијом јаких органских једињења, може изазвати нелагодност у стомаку.

Omiljeno letnje povrće, tikvice, sadite ih nekoliko puta u sezoni, brzo uspevaju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке