Није реткост чути да је чаша црног вина добра за здравље. Али на шта тачно црвено вино има благотворно дејство и зашто?
Током последњих неколико деценија спроведене су бројне студије које су покушале да пронађу везу између хране и пића које конзумирамо и нашег здравља.
Једно од њих је црно вино, а то су разлози због којих се и данас после посла може посегнути за чашом.
Штити срце
Верује се да црно вино утиче на заштиту кардиоваскуларног система, као и да редовна конзумација (наравно, у умереним количинама) утиче и на смањење могућности развоја срчаних обољења. Међутим, Америчко удружење за срце упозорава да је то вероватно повезано са начином живота, који укључује и навике у исхрани. Црно вино, кажу, позитивно делује када је у складу са јеловником пуним воћа и поврћа.
Бори се против упале
Црвено вино је пуно полифенола, једињења као што су ресвератрол, танин и катехин, а то се може приписати присуству антоцијанских пигмената. Посебно је вредан ресвератрол, који се, осим у вину и грожђу, налази и у кикирикију и црној чоколади. Препозната је вредност збира полифенола који се налази у вину и као такви су пуни антиоксидативних и антиинфламаторних својстава. Управо због тога је црвено грожђе, од којег се прави црно вино, често састојак крема за лице, посебно за кожу склону запаљенским процесима попут акни и црвенила.
Јача ум
Флаваноли у вину могу заштитити ћелије тела које подржавају здраве крвне судове – кључна физиолошка корист која може побољшати проток крви у мозгу и спречити развој штетних наслага на ћелијама. Иако тестови на људима то још нису потврдили, верује се да претходно поменути ресвератрол може спречити пад памћења повезан са старошћу.
Побољшава расположење
Није тајна да чаша вина поправља расположење, али сада је то доказано. Наиме, резултати претходно поменутог истраживања показали су да се људи лакше опуштају и боље располажу у окружењу које сматрају негостољубивим ако попију чашу вина. Тада је њихово расположење било исто као и они људи који су од почетка експеримента били изложени пријатној и гостољубивој атмосфери.
Постоје ли недостаци конзумирања вина?
Као и свака храна или пиће, црвено вино има и другу страну медаље. Наравно, ово се односи на прекомерну потрошњу. Стручњаци, као што видите, увек истичу предности црног вина, али када говоримо о њему, мислимо на повремену чашу вина, а не на његово редовно испијање. Управо таквим балансом омогућићемо нашем телу да истински користи најбоље од вина.
Преузмите андроид апликацију.