Црвена рибизла је прави извор здрвља. Иако су је некада користили искључиво као драгоцени украс, данас је позната по својим моћним својствима.

Ово су разлози због којих треба да једете рибизле.
Рибизла има нижи гликемијски индекс од многих намирница
Гликемијски индекс рангира храну и пиће на основу њиховог потенцијала за повећање шећера у крви. Храна са високим гликемијским индексом, попут белог пиринча и белог хлеба, лако ће се разградити у организму и изазвати скокове нивоа шећера и инсулина у крви након оброка, што је праћено брзим опадањем нивоа шећера у крви. Шећер из црвене рибизле се полако апсорбује у крвоток, што спречава падове шећера, жудњу за шећером и промене расположења.
Рибизла је борац против инфекција
Једна шоља црвене рибизле садржи 77 одсто дневних потреба за витамином Ц. Витамин Ц је моћан природни антиоксиданс растворљив у води који помаже телу да развије отпорност на инфективне агенсе и елиминише слободне радикале у телу који изазивају рак.
Одлична је за косу и кожу
Адекватан унос витамина Ц не само да побољшава имуни систем, већ може створити и одржавати колаген, есенцијални протеин који се налази у коси и кожи.
Помаже у формирању црвених крвних зрнаца
Бакар и гвожђе су неопходни за стварање нових крвних зрнаца, а они се налазе у рибизлама. Недостатак гвожђа може довести до анемије, умора и мишићне слабости.
Ојачава кости
Црвена рибизла је добар извор витамина К, који утиче да се калцијум таложи у костима. Једна шоља црвене рибизле садржи 15 одсто дневне препоручене вредности витамина К.
Регулише пробаву
Препоручени дневни унос дијеталних влакана за мушкарце и жене је 38 грама, односно 25 грама, а плод рибизле је богат влакнима.С обзиром на садржај влакана, редовна конзумација подстиче рад црева и желуца и на природан начин убрзава пробаву. Благо деловање чини рибизле погодним и за особе које болују од синдрома иритабилног црева. Користи се као тоник за апетит и ако се поједе пре оброка, помаже бољој пробави.
Nije samo pržena i masna hrana: Namirnice koje podižu krvni pritisak
Преузмите андроид апликацију.