Почетна > Бизнис
Бизнис

Различита тумечења одлуке да се уље произведено у Србији повуче са тржишта КиМ

Саопштење министарства индустрије и трговине привремених приштинских институција да је од петка забрањена продаја јестивог уља произведеног у централном делу Србије, српски и албански економски стручњаци различито тумаче.
Фото: PrtSc/Privredna Komora Srbije/YouTube

Агим Шахини, председник асоцијације привредника тзв. Косова рекао је данас за Тањуг да није реч о забрани, већ да је уље повучено са тржишта са роком од 15 дана, због тога што је агенција која води метрологију и мерење јестивог уља, утврдила да се производ не испуњава критеријум просечне количине, односно да је на мерењу утврђено да га је било мање него што пише на декларацији.

“То значи да се не ради о свим производима који долазе из Србије, свим уљима, него о једној одређеној количини и једног произвођача који, да ли је то намерно направио или је погрешио, то треба произвођач да се изјасни, јер ту није крив нити увозник, трговац, нити потрошач”, саопштио је Шахини.

Председник Асоцијације привредника Грачанице Саша Секулић рекао је да је јутрос прочитао ту вест и да је у питању наставак кампање приштинских власти у циљу забране српских производа.

“То су они навели нешто као да лабараторијски налази јестивог уља нису у реду. А мислим то је наставак, кампање која траје, бојкот српских производа, који је интензиван у задњих пар месеци, а да се вратимо и задњих година када је било и увођење такси и све остало. Мислим да је то кампања која траје, а доћи ће после уља још неки други производ”, рекао је за Секулић за Танјуг.

Он је, на питање да ли сматра да је ово наставак проблема који српски произвођачи већ имају на КиМ, нагласио да ова ситуација није нова и да су проблеми са којима се произвођачи сусрећу константни.

“То ништа није ново. Произвођачи имају проблема, од добијања папира, дозвола, фитосанитарних докумената, сертификата, огроман ту проблем постоји за српске произвођаче”, нагласио је Секулић.

Власти привремених приштинских институција одлучиле су да забране продају и повуку са тржишта јестиво уље из централне Србије, јер оно, како је наведено, не испуњава критеријуме за просечну количину производа у амбалажи која је прописана.

Министарство индустрије привремених приштинских институција је саопштило да је тржишна инспекција одлучила да обустави продају јестивог уља из централне Србије и повуче га са тржишта.

Šnajder: Nestle će ove godine morati dodatno da podiže cene svojih proizvoda

Преузмите андроид апликацију.