Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Разгибајте вијуге да не бисте заглупели: Четири просте вежбе за јачање мозга

Сазнајте како једноставне активности могу побољшати ваше ментално здравље.
Фото: Pexels/Pixabay

Да ли сте знали да, као што вашем телу треба добар тренинг, тако треба и вашем мозгу? Многе мождане активности обећавају да ће вам изоштрити размишљање и чак вас учинити паметнијим. Иако неке можда неће учинити чуда за ваш мозак, многе студије неуреонауке показују да одређене врсте активности, поред одређених намирница, могу учинити чуда за његово здравље.

1. Научите нове ствари

Учење нових вештина може захтевати посвећеност и време, али нуди значајне предности. Према истраживању објављеном у часопису Psychological Sciencе, старије одрасле особе које су училе нове вештине, као што су дигитална фотографија и шивење, показале су побољшано памћење у односу на оне које су се бавиле слободним активностима попут гледања филмова. Боље памћење било је приметно и годину дана касније.

Да ли сте размишљали о учењу новог језика, свирању инструмента или истраживању новог хобија? Ове активности не само да вас изазивају интелектуално, већ и континуирано унапређују ваше вештине, доносећи све погодности вашем мозгу.

2. Дружите се више

Истраживања показују да друштвено активни људи имају мање проблема с памћењем у поређењу са онима који проводе време сами. Социјална интеракција подстиче пластичност мозга, што је кључно за здраву функцију мозга током старења. Дружите се да бисте побољшали своје памћење и емоционално благостање.

3. Користите недоминантну руку

Коришћење недоминантне руке може побољшати снагу вашег мозга. У својој књизи „Keep Your Brain Alive: 83 Neurobic Exercises to Help Prevent Memory Loss and Increase Mental Fitness“, неуробиолог Лоренс Кац предлаже да користите своју недоминантну руку за активности као што су јело или писање. Иако може бити изазовно, ова вежба може повећати мождану активност и менталну агилност.

4. Почните да трчите

Физичко вежбање, као што је трчање, може побољшати фокус, способности размишљања и когнитивну функцију. Студија истраживача са Универзитета у Аризони, објављена у „Frontiers in Human Neuroscience“, показала је да мозак тркача има већу активност у областима повезаним с когнитивним функцијама у поређењу са онима који не вежбају.

Давање мозгу доброг тренинга с паметним вежбама није само начин да будете оштри или испред других на послу. Ради се о обогаћивању вашег живота. Свакодневним изазивањем ума не само да побољшавате памћење и вештине решавања проблема, већ и постављате темеље за ангажованији и испуњенији живот.

Vladeta Jerotić je delio mudrost: Kako prepoznati pravog prijatelja i izbeći neiskrene veze

Преузмите андроид апликацију.