Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Разбијање стигме: Зашто не треба да се стидите својих бивших веза, већ да их пригрлите оберучке

Прекинете тишину и разговарајте о лекцијама које сте научили из прошлих веза да бисте имали квалитетнији однос у футуру.
Фото: Pexels/Vera Arsic

Раскид с неким за кога сте мислили да ће заувек остати поред вас може бити болно искуство. Природно је да осећате стид или срамоту кад се поведе разговор о прошлим везама. Међутим, важно је да схватите да није срамота имати бившег. Раскиди су нормалан и природан део људског искуства. Време је да превазиђете стигму око бивших веза и отворено разговарате о њима.

Разумевање стигме бивших веза

Стигма око бивших веза дубоко је укорењена у нашем друштву. Многи људи неуспелу везу виде као лични неуспех и стиде се да причају о својим бившим. Ова срамота може бити посебно велика ако се веза лоше завршила или ако сте ви били ти која су напуштени.

Уврежено је уверење да је разговор о бившим везама табу и да је боље само кренути даље и заборавити на њих. Међутим, ово уверење је погрешно. Раскиди су природан део живота и свако их у неком тренутку пролази. Нереално је очекивати да све везе трају заувек, и важно је запамтити да раскид не дефинише ко сте ви као особа.

Важност саморефлексије и раста

Једна од најважнијих предности отворености према бившим везама је прилика за саморефлексију и раст. Када се веза заврши, може бити лако окривити другу особу или једноставно покушати да се заборави то искуство. Међутим, може бити драгоцено да одвојите време и да размислите о томе шта је пошло по злу те шта сте могли другачије да урадите.

Помирење са својим прошлим везама помоћи ће вам да боље разумете сопствене потребе и вредности те научите како да ефикасније комуницирате с будућим партнерима. Поред тога, размишљајући о прошлим везама, можете идентификовати обрасце и понашања која могу допринети проблемима у вези. Решавање ових питања помоћи ће вам да постанете бољи партнер и да имате здравије, испуњеније односе у будућности.

Учите из прошлих веза

Поновна процена прошлих веза не само да вам може помоћи да лично растете, већ и да учите из својих искустава. Из сваке везе, чак и оне која се заврши лоше, можемо научити нешто о себи и својим преференцијама. Размишљајући о прошлим везама, можете да схватте шта је добро функционисало, а шта није, те да искористие то знање за будуће везе. Учење из прошлих веза помоћи ће вам да у будућности имате испуњеније и задовољавајуће односе.

Каква год да је ваша стратегија суочавања, важно је да се бринете о себи и да себи дате време и простор који су вам потребни за превазилажење раскида и патње.

Svako jutro, za početak dana: Doktor otkriva savršeni doručak za žene i muškarce

Преузмите андроид апликацију.