Почетна > Свет
Свет

Разарања Соледара откривена на сателитским снимцима

Велика разарања изазвана борбама између руских и украјинских снага, које се сукобљавају за контролу над Соледаром, градом на истоку Украјине, видљива су на објављеним сателитским снимцима.
Фото: Танјуг/Maxar Technologies via AP

Поређење са ранијим сликама показује да се школа и неколико пољопривредних зграда налазе међу уништеним структурама у Соледару, док су кратери бомби оставлили трагове на теренима и путевима око града, који је у региону Доњецка познат по производњи соли, пренео је BBC.

Фотографије које је објавила компанија Макар, америчка компанија за свемирску технологију, показују како су украјински ровови у пољима око града били гађани руском артиљеријом.

Напомиње се да је велики део штете причињен последњих недеља када су руске снаге покушале да заузму град, након месеци у којима нису успеле да заузму ниједан кључни град или место у Украјини.
Војни аналитичари оспоравају стратешки значај Соледара, али ако Русија успе да успостави пуну контролу над градом, то би била симболична победа Кремља.
Додаје се да је група Вагнерових плаћеника у Русији била у великој мери укључена у битку за град, а њен шеф Јевгениј Пригожин је у једном тренутку тврдио да његови борци имају пуну контролу и да су само његове трупе учествовале у сукобима у Соледару.

Украјинско министарство одбране саопштило је јуче да се тешке борбе настављају и да Вагнерове снаге нису имале успеха у пробијању украјинске одбране.

 

Преузмите андроид апликацију.