Почетна > Свет
Свет

Рау: Шолцови коментари о визама покушај мешања у пољску предизборну кампању

Позив немачког канцелара Олафа Шолца да Варшава разјасни оптужбе у вези са мигрантским визама представља покушај мешања у предизборну кампању у Пољској, изјавио је данас пољски министар спољних послова Збигњев Рау.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

“Надлежност немачког канцелара очигледно се не тиче поступка који је у току у Пољској. Изјаве у вези са тим указују на покушај мешања у унутрашње ствари пољске државе и текућу изборну кампању у Пољској“, рекао је Рау и позвао Шолца да “поштује суверенитет Пољске и да се уздржи од изјава које штете међусобним односима“, преноси Ројтерс.

Питање миграција наметнуло се као једно од најважнијих у предизборној кампањи у Пољској, уочи избора 15. октобра, а раније овог месеца странке опозиције оптужиле су власт да су били “саучесници у систему у којем су мигранти добијали пољске визе убрзаним темпом без адекватних провера, након што би платили посредницима“.

У суботу је немачки канцелар Шолц рекао да питање миграцијазахтева појашњење и сугерисао да би Немачка могла да предузме кораке у вези са контролама на граници са Пољском.

Комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон је раније затражила од Варшаве појашњење о том питању и позвала Пољску да одговори на наводе да је чак 350.000 миграната купило шенгенске визе за улазак у ЕУ у пољским конзулатима преко посредника.

Letelica NASA-e sa uzorkom tla asteroida sletela na Zemlju

Преузмите андроид апликацију.