Почетна > Свет
Свет

Ратни бродови САД и Канаде у водама Тајванског мореуза

Амерички и канадски ратни бродови данас су пловили у водама Тајванског мореуза, саопштено је из команде америчке ратне морнарице.
Фото: Pixabay/Military_Material

Амерички ракетни разарач Чанг Хун и канадски ратни брод Монтреал спровели су ретку заједничку мисију у осетљивом подручју пловног пута у Тајванском

мореузу у време појачаних тензија између Пекинга и Вашингтона око Тајвана, који Кина сматра делом своје територије, преноси Ројтерс.

Америчка Седма флота саопштила је да су ратни бродови Чанг Хун и Монтреал извели рутински пролаз кроз Тајвански мореуз „у међународним водама. У којима су дозвољени пловидба и авионски прелети у складу са међународним правом“.

„Пловидба овом поморском рутим показује посвећеност слободном и отвореном Индо-Пацифику САД, америчких савезника и партнера“. Наводи се у саопштењу америчке морнаричке команде.

Ова америчко-канадска мисија спроведена је у тренутку одржавања великог безбедносног самита у Сингапуру. На којем је амерички министар одбране Лојд Остин замерио Кини што је одбила да води војне преговоре са САД доводећи у ћорсокак питања Тајвана и територијалних спорова у Јужном кинеском мору.

Кинеска војска за сада није реаговала уобичајеним рутинским осудама америчких покушаја да се подигну тензије.

Bajden danas potpisuje zakon o podizanju gornje granice američkog duga

 

Преузмите андроид апликацију.