Почетна > Свет
Свет

Расте производња лажних пестицида у ЕУ

Седма годишња акција откривања илегалних пестицида ,,Сребрна секира“ указала је на нове трендове на црном тржишту производа за заштиту биља ЕУ и довела до хапшења десет особа и заплене 1.150 тона илегалних и фалсификованих пестицида.
пестициди
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Акције у оквиру операције биле су фокусиране на луке, аеродроме и друга места уласка на којима би се могао открити увоз и извоз илегалних и фалсификованих пестицида.

Током операције власти су откриле повећану трговину илегалним пестицидима на југу Европе и у региону Црног мора. Знатно је повећан број случајева са илегалним пестицидима пореклом из Турске, мада је Кина и даље главни извор.

Повећава се, како је 26. јула саопштио Еуропол, и трговина, али и заплена мањих пошиљки, до десет литара/килограма. Власти су због тога надзирале и онлајн продају.
Иако је трговина хербицидима, инсектицидима и фунгицидима који садрже забрањене супстанце и даље стабилна, операција је открила да расте фалсификовање уобичајених брендова тих производа.

Еуропол је навео да повећање заплене производне опреме и сировина које се отпремају у Европу указује на раст активности фалсификовања у ЕУ. Наиме, снаге за спровођење закона сада много чешће откривају операције фалсифковања на територији ЕУ.

Откривена су два метода рада од којих је први увоз готово завршених производа у контејнерима који подсећају на добро познате брендове. Пошто су увезени, потребно их је само означити пре него што оду на црно тржиште.

Представници Бугарске социјалистичке партије (БСП) вратили су данас председнику Румену Радеву трећи и последњи мандат за формирање владе, након што су одбили позив да седну и разговарају о евентуалном стварању посланичке већине, па би Радев могао да одреди термин ванредних избора у року од 72 сата.

Други метод подразумева увоз илегалних састојака за производњу пестицида. Како би се смањила шанса да буду откривене, хемикалије се користе тек у завршној фази производње на локацијама на којима се фалсификује и паковање.

У операцији ,,Сребрна секира“ бугарске власти циљале су једну од таквих локација и где су, како је саопштено заплењена фалсификована паковања и илегални пестициди.
Такође се злоупотребљава систем паралелне трговине који олакшава процедуру одобравања пестицида за продају у ЕУ. У склопу тог система, средство за заштиту биља дозвољено у једној чланици може, под условом да добије дозволу за паралалену трговину, да се уведе, пласира на тржишту или користи у другој чланици Европске уније.

Broj električnih vozila porašće pet puta na globalnom nivou do 2025. godine

 

Преузмите андроид апликацију.