Почетна > Бизнис
Бизнис

Раст индустрије крајем године због стабилизације производње електропривреде

Раст укупне индустријске произоводње у децембру од 1,8 одсто, на међугодишњем нивоу, био је заснован на порасту производње рударства и производње електропривреде, објављено је у новом броју часописа Макроекономске анализе и трендови.
Фото: Градске инфоindustr

У децембру је настављено опадање привредне активности, а раст индустријске производње је био резултат системске стабилизације производње електропривреде, а не промене у односима понуде и тражње на тржишту, навели су стручњаци МАТ-а.

Производња прерађивачке индустрије је у децембру међугодишње опала четврти месец заредом.

Како је наведено, тај пад се продубљује, а тренд је био опадајући почев од другог квартала и његове вредности су на крају ове године осетно ниже од просека претходне године.

Најоштрији утицај на пад производње прерађивачке индустрије и у децембру је забележен у области основних метала где је и до тада врло дубок кумулативни пад продубљен до рекордног нивоа.

Успорен је раст спољнотрговинске размене, а њена вредност је у периоду јануар-октобар међугодишње била повећана за скоро трећину (32,3 одсто), при чему је увоз растао знатно брже (36,2 одсто) од извоза (27,1 одсто), да би се у новембру међугодишњи пораст редуковао на 17,8 одсто.

Ипак, редукција је била изразитија код увоза и пораст је изнео свега
16,3 одсто, према расту извоза од 20 одсто.

У децембру је ова редукција настављена и вредност спољнотрговинске размене у том месецу међугодишње је повећана за само 12,5 одсто (извоза за 13,8 одсто и увоза за 11,6 одсто).

У целој години тај пораст је изнео 31,1 одсто, а у децембру није настављено повећање међугодишње инфлације које је започело још у
фебруару 2021.

Инфлација се задржала на 15,1 одсто јер је месечни прираштај малопродајних цена у децембру био најмањи у целој години, изневши
само 0,5 одсто.

Rok za uplatu prvog dela poreza na imovinu 14. februar

Преузмите андроид апликацију.