Почетна > Србија
Србија

Расписан конкурс за представљање Србије на Венецијанском бијеналу 2024.

Министартсво куктуре саопштило је да је данас расписан конкурс за предлог пројекта за представљање Србије на 60. Међународној изложби савремене уметности у Венецији, која ће бити одржана од 20. априла до 24. новембра следеће године.
Фото: Shutterstock/FrimuFilms

Конкурс за избор пројекта који ће представљати Србију у павиљону „Србија” у Ђардинима у Венецији, у име Министарства културе расписао је Музеј савремене уметности и Фондација Музеја.

Фокус јубиларног, 60. Бијенала уметности у Венецији под насловом „Странци свуда” (Страниери Овунqуе) биће на уметницима који су и сами странци, имигранти, исељеници, припадници дијаспоре, емигранти, прогнани и избеглице – посебно они који су се кретали између глобалног југа и глобалног севера, наведено је у саопштењу.

Наслов централне изложбе „Странци свуда” према изјави кустоса Адријана Педроса преузет је од уметничког колектива Клер Фонтен (Цлаире Фонтаине) из Париза и Палерма и њихове серије радова из 2004. године.

У питању су неонске скулптуре у различитим бојама које на скоро свим језицима исписују речи „Странци свуда”, док сам термин води порекло од имена торинског колектива који се борио против расизма и ксенофобије у Италији почетком 2000-их: Страниери Овунqуе.

На конкурс могу се пријавити уметници/кустоси (ауторски тимови), са независне сцене, као и из установа културе.

Потребно је да имају запажене активности као што су самостална излагања, ауторски пројекти, групна излагања, или коауторски пројекти, реализовани у значајним домаћим, регионалним и међународним музејима и центрима савремене уметности, као и на значајним регионалним и међународним манифестацијама.

Конкурс је отворен одо 2. октобра ове године.

Заинтересовани за учешће на конкурсу своје предлоге могу послати електронским путем, на адресу: павилионсербиа@мсуб.орг.рс, као и поштом у запечаћеном омоту са назнаком: „Конкурс – 60. Бијенале у Венецији 2024”, на адресу Музеја савремене уметности (Ушће 10, блок 15, 11000 Београд).

Стручни савет ће након завршетка конкурса направити ужи избор најбоље оцењених пројеката, а одабрани уметници имаће додатно време за припрему презентације и интервјуа, који ће бити обављени до 10. новембра.

Имена одабраних аутора или ауторских тимова, као и коначни резултат, биће објављени на сајту Министарства културе најкасније до 1. децембра.

 

Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu

Преузмите андроид апликацију.