Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Расписан конкурс за идејно решење Меморијалног центра

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ расписала је јавни урбанистичко-архитектонски конкурс, који ће трајати до 24. новембра, за избор најбољег дизајна за комплекс будућег Меморијалног центра посвећеног жртвама Погрома.
Фото: Градске инфо

Директор Фондације Немања Миленковић истакао је да је важност овог пројекта велика, те да се у урбанистичком смислу заокружује простор Дистрикта аутентичном причом Новог Сада у 20. и почетком 21. века.

„Вишезначна је важност овог конкурса као још једног великог легата пројекта Европске престонице културе. Примарно, програмски се бави важном темом, рекао бих за целу Србију и Европу. Архитектонски је битан јер је додатно потврдио успешну праксу значаја расписивања конкурса заснованих на отворености, стручности и свеобухватности“, рекао је Миленковић.

Како је најављено, у оквиру комплекса Меморијалног центра планирају се три просторно-програмске целине: објекат Меморијалног центра, Меморијални парк, као и пратеће уређење партерне и саобраћајне површине.

О победничком урбаинистичко-архитектонском решењу одлучиваће стручни жири, којим ће преседавати декан Архитектонског факултета у Београду др Владан Ђокић, а у чијем саставу ће се наћи академик Бранислав Митровић, доктор уметности и дипломирана архитеткиња Моника Билбија, као и архитекте Душан Миладиновић и Душан Стевановић.

Стручни жири чине и историчари др Гордана Петковић и Петар Ђурђев, као и представници Епархије бачке и Јеврејске општине, протојереј Владан Д. Симић и Ладислав Трајер.

Како се наводи у условима конкурса, право учешћа на конкурсу имају физичка лица са стеченом високом стручном спремом из области архитектуре и пејзажне архитектуре која поседују одговарајуће лиценце Инжењерске коморе Србије, као и правна лица која именују лица са стеченом високом стручном спремом из области архитектуре и пејзажне архитектуре и која поседују одговарајуће лиценце Инжењерске коморе Србије.

Festival evropskog filma od 15. do 21. avgusta u SKCNS Fabrici

 

Преузмите андроид апликацију.