Лето, врућина, потребно вам је нешто како бисте се окрепили. Расхлађена лубеница је прави избор. Овај сочни плод, поред тога што гаси жеђ, изузетан је мелем за тело.
Лубеница је једногодишња биљка, која припада породици бундева, пореклом из тропских области Африке.
Садржи обиље витамина и минерала. Изузетна је за хидратацију тела, а због мноштва витамина Ц и бета – каротена изузетно је делотворна у превенцији болести срца и хроничних упалних стања.
Витамина Ц је значајан у јачању имуног система, али исто тако ће и убрзати зарастање рана, побољшати здравље зуба и десни.
Поред овог витамина, лубеница садржи и ватамине А, Б6 и ликопен, те је лубеница изузетна за заштиту здравља очију, за синтезу сератонина и норепинефрина (норадреналина) који су заслужни за ваше добро расположење.
Лубеница садржи највећу концентрацију ликопена, чак више и од парадајза. Ликопен је добар за смањење ризика од настанка кардиоваскуларних болести.
Течност из лубенице се везује за све врсте отрова у телу и избацују их из организма, при чему се јача имуни систем.
Калијум се такође у обиљу налази у овом поврћу, те је лубеница изузетна за опоравак мишића, побољшава функционисање мозга, а ниво електролита враћа у равнотежу.
Богате силицијум – диоксидом, лубенице су фантастичне за обнављање лигамената, зглобова, костију, везивног ткива и тетива.
Препоручује се у исхрани гојазних људи, јер ће снизити висок крвни притисак, чиме се смањује и ризик од срчаног удара. Екстракт лубенице умањује притисак на аорте и срце.
Поред класичне, црвене лубенице, постоје и лубенице чија је унутрашњост жуте боје. Нешто је мања и доста сласнија од класичне. Ова сорта лубенице има мање коштица и такође је пуна воде, садржи мало калорија и добра је такође за губитак килограма.
Уз додатак лимуна и леда, жуту лубеницу можете искористити за прављење разних летњих коктела. А ако додате и класичну црвену лубеницу, тада ваш коктел постаје још занимљивији.
Била класична или жута, конзумирање ове намирнице, подићи ће вам ниво енергије и позитивно утицати на радни елан.