Почетна > Србија
Србија

Ракета српских студената победник европског такмичења

Тим студената из Србије „Beoavia“ апсолутни је победник европског такмичења „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“, које је одржано, од 17. до 23. јула, у шпанском граду Тераса.
Фото: PrtSc

Ракета студената Машинског факултета и Војне Академије „Аурора 3“ успешно је обавила све задатке у најкраћем времену и тиму обезбедила прво место и у генералном пласману у конкуренцији 42 тима из целог света.

У првој рунди такмичења идејно решење „Ауроре 3“ је оцењено као једно од три најбоља решења за летелице са резервоаром којим се минимизира тзв. „ефекат бућкања“, односно „sloshing“.

Одличне оцене одвеле су их директно у финале, где су им конкуренција били „Ad Astra Forli“ из Италије и загребачка „Euroavia“.

Студенти победничког тима кажу да су се надали да ће пројекат „Аурора 3““ бити високо позициониран, јер је координатор пројекта Петар Марчетић фокус ставио на производњу и тестирање система летелице.

До почетка такмичења „Аурору“ смо израдили чак пет пута, рекао је студент Машинског факултета и вођа тима Беоавиа Давид Цветковић.

„Ове године смо у Шпанији бриљирали у свим категоријама, али пред нама је још један велики изазов. Тренутно производимо летелицу КОС, коју ћемо тестирати у августу. То је уједно и наш финансијски најзахтевнији пројекат, а до сада смо испунили 68 одсто планираног буџета“, рекао је он и позвао све који могу да их подрже.

„Аурора 3“ састоји се од тела ракете и крила која јој омогућавају велики долет уз минималну снагу пропулзије према техничким захтевима такмичења.

Ракета је погоњена млазом воде и ваздуха под притиском, а задатак је да вертикално узлети, а затим пређе у беспогонски хоризонтални лет системом аутоматске регулације у целом процесу.

Током лета, ракета у телу носи течни терет, а задатак је да се минимализује утицај бућкања.

„Беоавиа“ је и раније учествовала на „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“, где су постигли значајне успехе. С пројектом „Аурора 1“ тим је 2019. године освојио прво место за идејно решење, док су у укупном пласману били четврти. „Аурора 2“ је 2021. освојио прво место за идејно решење, а у генералном пласману треће место.

Cvijanović pozitivno ocenila posetu SAD

Преузмите андроид апликацију.