Почетна > Србија
Србија

Рајић: Само САД могу да обуздају Куртија

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност изјавио је данас да само САД имају могућност да спрече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да настави с провокацијама према Србима са КиМ, што би, како сматра, довело до нових конфликата и могуће дестабилизације целог региона.
Фото: Градске инфо

Рајић је за Танјуг истакао да неће бити нових договора док се не формира Заједница српских општина (ЗСО).

Он је уверен да ће Курти наставити са провокацијама према Србима, да би сакрио неуспехе на унутрашњем плану, додајући да сматра да Американци једини довољно прагматично могу да приступе косовском проблему и да имају више инструмената од ЕУ да спрече Куртија да силом овлада севером покрајине.

„Високи представник ЕУ Жозеп Борељ је рекао пре неколилко месеци, девет и по година од потписивања Бриселског споразума, да ЕУ нема чиме да примора Приштину да прихвати ЗСО. Иако је реч о споразуму за који је ЕУ гарантовала својим потписом, печатом и ауторитетом. Београд је испунио све своје обавезе, Приштина није баш ни једну“, истакао је Рајић.

Сигурно је да Вашингтон, наводи, има много више инструмената у својим рукама да изврши притисак на Куртија, као што су то радили и раније и према Куртију, али и другим приштинским политичарима.

„Рекао бих да у Приштини немају превише респекта за европске политичаре. За њих је став Вашингтона најважнији и они не могу да му се супротставе. Уколико Америка процени да треба да очува мир и стабилност тако што ће приморати Куртија да имплементира оно што је потписано, она ће тако и учинити. То је једини пут да се сачува мир на КиМ“, поручује Рајић.

Он наглашава да неће бити нових договора и споразума док се не имплементирају стари и додаје да прича да ће се све заврштити на крају, када се постигну сви договори, представља извргавање руглу преговарачког процеса, што, каже, чине многи представници ЕУ.

„Сви који мисле да ће приморати Београд да постигне споразум на своју штету и допусти да Приштина уђе у УН грдно се варају. Прво мора да се имплементира ЗСО, па тек онда можемо разговарати о компромисима и о суштинским питањима и о оним који су техничког карактера“, поручује Рајић, али и додаје да није ни први, а вероватно ни последњи пут да нам такви предлози стижу са Запада.

Говорећ о француско-немачком плану, Рајић је истакао да то није ништа ново и да се све своди на то да Београд не мора да призна тзв. Косово, али да мора да дозволи његов улазак у све међународне институције.

„Предлози да Београд да све, а албанска страна не да ништа, неће водити неком одрживом решењу зато што компромис значи да свака страна треба да буде по мало незадовољна. Ми овде имамо наметање да албанска страна треба да буде потпуно задовољна, а српска потпуно незадовољна. То није компромис и ако се преговори тако буду водили неће одвести никуда“, сматра Рајић.

Он додаје да Србија, упркос свему, мора да настави преговоре јер је маневарски простор Срба са КиМ минималан, а све што руководство Србије ради је куповина времена.

„Ми немамо више куда, јер је следећа тачка да се потпуно овлада севером Косова од стране Куртијевог режима, да Срби немају апсолутно никакву врсту аутономије и да ми то прихватимо и потпишемо. То је немогуће, јер би то била потпуна капитулација српске заједнице на КиМ. Надам се да нас неће даље силом притискати из Приштине и да неће бити мотивисани на то од стране Запада“, каже Рајић.

Jerotej Račanin: pisac prvog putopisa u modernoj srpskoj književnosti

 

Преузмите андроид апликацију.