Почетна > Свет
Свет

Раиси одговорио Бајдену: Иран је ослобођен 1979.године

Ирански председник Ебрахим Раиси поручио је данас да је Иран ослобођен исламском револуцијом 1979. године, у одговору на обећање америчког председника Џозефа Бајдена да ће ускоро „ослободити Иран“.
Фото: Wikimedia Commons/مقداد مددی

Бајден је присталицама на једном предизборном скупу у четвртак поручио да не брину јер ће „ослободити Иран“, након што су га из публике позвали да се позабави актуелним протестима који су се проширили том земљом након смрти 22-годишње Махсе Амини у полицијском притвору.

„Поручујем Бајдену да је Иран ослобођен пре 43 године“, изјавио је ирански у обраћању који је директно преносила државна телевизија.

У Ирану се данас у државној организацији одржавају скупови поводом обележавања годишњице заузимања америчке амбасаде у Техерану 1979. године, наводи Ројтерс.

Више стотина радикалних исламских студената упало је 4. новембра 1979. године, у двориште, а затим и зграду америчке амбасаде у Техерану где су узели као таоце америчке службенике запослене у амбасади, а 55 њих су држали 444 дана у заточеништву.

Студенти су између осталог захтевали од америчких власти да испоруче Ирану свргнутог владара Мохамеда Резу Пахлавија, како би био осуђен на смртну казну.

Ирански шах Пахлави, који је владао Ираном уз подршку САД, збачен је након Иранске револуције 1979.године, а након што је званично укинута монархија и проглашена исламска република побегао је из земље.

Две државе су од тада у непријатељским односима.

Снимци који су данас емитовани на државној телевизији приказују антиамеричке демонстрације којима је присуствовало десетине хиљада људи широм земље на „Националном дану борбе против глобалне ароганције“, који су песмом позивали на „Смрт Америци“, описујући овог иранског непријатеља као оличење Сатане, наводи Ројтерс.

Бајденова администрација се суочава са све већим критикама иранско-америчких активиста који позивају Белу кућу да одустане од напора за обновљање иранског нуклеарног споразума због протеста у овој земљи које власти насилно сузбијају.

Протести у Ирану су започели у септембру, након смрти 22-годишње Махсе Амини у притвору, пошто ју је је ухапсила иранска полиција за морал због наводног неадекватног ношења хиџаба, односно што није покрила главу на прописани начин.

Америчка администрација је прошлог месеца најавила санкције иранским званичницима због бруталног поступања према демонстрантима а такође је недавно увела Техерану нове казнене мере због испоруке дронова и техничке помоћи Русији у њеном рату против Украјине.

Tramp najavio novu predsedničku kandidaturu kao verovatnu

 

Преузмите андроид апликацију.