Почетна > Свет
Свет

Раиси: Нова ера је ера мултиполарности

Развој сарадње између Ирана, Кине, Русије и чланица Шангајске организације за сарадњу (С СОС) може довести до појаве нове силе у мултиполарном свету у настајању, изјавио је ирански председник Ибрахим Раиси у интервјуу кинеској телевизији ЦГТН.
Фото: Wikimedia Commons/مقداد مددی

„Нова ера је ера мултиполарности и формирања комплекса из којих настаје нова снага, а сарадња Ирана са Русијом, Кином, ШОС, Евроазијским економским савезом и Организацијом за економску сарадњу могу створити нове изворе моћи“, пренела је кинеска ТВ Раисијеву изјаву.

Према речима иранског председника, нова сила, која ће настати као резултат веза Техерана, Москве и Пекинга, супротставиће се униполарном светском поретку предвођеном западним земљама, пренео је Спутњик.

Претходно је руски председник Владимир Путин на састанку са шефовима обавештајних служби држава-чланица Заједнице Независних Држава изјавио „да је у току формирање праведнијег света“.

Он је истакао да се униполарна хегемонија неумољиво руши и да је то објективна реалност са којом Запад категорично не жели да се помири.

Почетком ове године, у Москви су одржани преговори председника Путина и Раисија, и том приликом је ирански председник изјавио да Техеран жели свеобухватне и стабилне односе са Москвом.

Северна Кореја поново лансирала балистичку ракету

Преузмите андроид апликацију.