Почетна > Србија
Србија

Радницима Фијат Србије понуђено 250 радних места, продужено изјашњавање

Држава је радницима Фијат Србије понудила 250 радних места у фабрикама наменске индустрије Застава терво у Крагујевцу и „Борбени сложени системи“ у Великој Плани, изјавио је председник синдиката Фијат пластика Зоран Миљковић након данашњих разговора преговарачког тима синдиката Фијата у Председништву Србије.
Фото: Страхиња Аћимовић

Навео је да на састанку наговештено како ће због ширења производње у поменутим фабрикама до краја године бити отворено још 200 нових радних места, а почетком наредне године још 300.

Миљковић је навео да је реч о тешким мануелним пословима које не могу да раде жене и да ће о техничким странама понуде разговори бити настављени у понедељак.

Тврди да ће сутра отказ у Фијату добити 492 радника који су одбили да иду да раде у Фијатову фабрику у Словачку, те да је Стелантис за још седам дана продужио рок за изјашњавање преосталих 1.030 радника за рад у Словачкој, уз измењене услове.

Објаснио је да то значи три месеца рада, а након тога месец дана одмора у Крагујевцу.

У данашњем разговору су учествовали, како су пренели радници Фијата, шеф кабинета председника Републике Ивица Којић, министарка привреде Анђелка Атансковић, директори две фабрке наменске индустрије и представници Министарства одбране.

Након састанка са председником Вучићем у суботу, најављено је да ће радници који хоће да напусте фабрику добити 790 евра по години стажа и да ће исплата отпремнина почети већ у среду, а да ће за они који не желе да раде у Фијатовим фабрикама у иностранству моћи да се запосле у фабрикама у Крагујевцу и Великој Плани.

EU pomaže eko organizacije u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.