Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Радивој Кораћ у Кући славних у Спрингфилду

Легендарни српски кошаркаш Радивој Кораћ постхумно је примљен у Кућу славних у Спрингфилду, објављено је на званичном сајту.

Кораћ је део генерације 22 и постао је тек пети представник српске и југословенске кошарке који је уврштен у Кућу славних.

Човек који је био симбол овог дивног спорта у 20. веку придружио се Бори Станковићу (1991), Александру Николићу (1998), Дражену Далипагићу (2004) и Влади Дивцу (2019).

Он је део генерације 22 коју чине још Линдзи Вејлен, Меријен Стенли, Тереза Шенг-Гренц, Свин Кеш, Тим Хардавеј, Ману Ђинобили, Џорџ Карл, Боб Хагинс, Хју Еванс, Лу Хадсон, Лери Костело и Дел Херис.

На церемонији у Спрингфилду говорио је чувени кошаркаш Спенсер Хејвуд.

Радивој Кораћ је један од најбољих југословенских кошаркаша свих времена.

Са репрезентацијом је освојио две сребрне медаље на европским првенствима (1961, 1965), две на светским првенствима (1963, 1967) и Олимпијским играма 1968., као и бронзану медаљу на Европском првенству 1963., и четири првенства Југославије.

Кораћ је погинуо у 30. години у саобраћајној незгоди 2. јуна 1969. код села Каменице у близини Сарајева, после утакмице између репрезентације Југославије и селекција Босне и Херцеговине. Први је спортиста који је сахрањен у Алеји великана у Београду.

Његово име носи национални Куп Србије у кошарци, а победник тог такмичења добија пехар „Жућкову левицу“.

Pešić: Bolji smo od Italije, ali moramo to da pokažemo

Преузмите андроид апликацију.