Програмска целина Караван Европске престонице културе у понедељак ће нас одвести на гастрономско и музичко путовање Еворопом.
Припремајући се за ову јединствену манифестацију у мрежи културних станица биће организовано неколико радионица за децу, где ће најмлађи имати прилику да се упознају са културом и гастрономијом европских региона.
У Културној станици Свилара посетићемо Италију 14. марта, са почетком у 17 сати.
Ова земља у целом свету позната је по уметничким делима и дивним грађевинама, због чега су је радо посећивали и српски уметници како би усавршили своје сликарско умеће. Међутим, Италија је позната и по својој кухињи. Она је родно место најбоље кухиње на свету, пуне укуса и мириса, који савршено утичу на сва чула. Кроз четири различите радионице имаћете прилику да замислите шетњу улицама Италије уживајући у различитим укусима италијанске кухиње, покренете вулкан и осетите лепоту италијанског језика. Радионицу ће водити Весела Маћкић. Пријаве за учешће су обавезне и то можете учинити путем мејла lela.zajic@gmail.com
Програм радионица:
Сложи слагалицу и откриј знаменитост
Испред нас се налазе три фотографије знаменитости: Криви торањ у Пизи, Колосеум и мапа Италије у облику чизме и бојама заставе. Деца састављају фотографије од делова и погађају шта су саставили. Обилази их Италијан у различитим улогама (писац, глумац, књижевник) и разговара са њима на италијанском језику. Деца уче познате италијанске речи и најлепше записују на папирима.
Машталиште
Стигли смо до Италије. Гледајући мапу попуњавамо велики грозд појмова. Техника грозд има за циљ продубљивање теме кроз ланац асоцијација које се нижу као грозд. На великом хамеру у центру написана је реч ИТАЛИЈА. Деца записују све сто их асоцира на ту земљу. Гледајући у велику мапу уочавамо две државе: Ватикан и Сан Марино. То су једне од најмањих држава у Европи, потпуно окружене територијом Италије. Такође, уочавамо и три активна вулкана: Етна, Везув и Стромболи. Покрећемо вулкан Етну и причамо причу о сладоледу. То је чувени италијански специјалитет. За њега кажу да је настао тако што је довозен лед са Етне, у њега је додавано воће и тако је настао сладолед. У летњим данима уситњени лед са воћем главни је специјалитет Сицилије. Вулкан правимо управо од воћа, тачније јабуке. Откривао шта је настало у Италији – фудбал, дресови, пица, сир пармезан, Пинокио. На крају група смишља географску причу чија је радња смештена управо у Италији.
Моћ укуса
Италија нуди велики избор јела и састојака. Она је родно место једне од ако не и најбоље кухиње на свету, пуне укуса и мириса, који савршено утичу на сва чула. Упознајемо биљке које се користе у италијанској кухињи – босиљак, рузмарин, капар, мајчина душица, чери парадајз. Ученици упијају преко чула укусе и мирисе биљака. Радионица садње и сејања биљака.
Пут љубави преко стомака
Пријаве за учешће у радионицама су обавезне и то можете учинити путем мејла lela.zajic@gmail.com .
Преузмите андроид апликацију.