Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Радионица “Не за клађење је да за здравље” у Дому здравља

Дом здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство реализује пројекат “Не за клађење је да за здравље”.
Фото: Pexels/Pixabay

У оквиру пројекта, психолози Саветовалишта за младе обишли су: Саобраћајну школу ‚‚Пинки”, ”Е Гимназију” средњу “Балетску школу”, Техничка школу ‚‚Милева Марић Ајнштајн и Електротехничку школа “Михајло Пупин“.

Нове друштвено-економске околности и интензиван развој науке и технологије резултирали су појаву нових облика зависности, назване нехемијским облицима зависности. У ову групу спада и зависност од коцкања.

Упркос чињеници да је коцкање активност која датира из далеке прошлости, савремена медицинска наука га сврстава у групу поремећаја навика и импулса, а због негативних последица по појединца и његову околину, коцкање је постало и значајан јавноздравствени проблем.

Коцкање се може дефинисати као активност при којој улажемо нешто вредно у догађај који може да резултира већим и повољнијим исходом. Стога су основне карактеристике коцкања постојање ризика и случајност у исходу.

Коцкање може бити социјално и патолошко, а ово друго има далекосежне последице и по појединца и по заједницу. Такође, преко 95% особа које имају проблем са коцкањем имају један или више придружених менталних поремећаја, а чак две трећине њих имају три или више ментална поремећаја (анксиозност, депресија и слично).

Млади се најчешће коцкају из забаве, због брзе зараде, због утицаја вршњака или по угледу на старије чланове своје породице. Међутим, истраживања су показала да мозак адолесцента бурније реагује на добитак него што је то случај код одрасле особе, док је ова узрастна група истовремено мање осетљива на губитак, због специфичне динамике матурације можданих регија.

Из тог разлога стопе проблематичног коцкања су 2-4 пута веће у адолесцената у односу на одрасле. Из ових разлога неопходно је континуирано спроводити мере превенције патолошког коцкања.

Počela prodaja ulaznica po promotivnim cenama za novogodišnje koncerte 13. januara

Преузмите андроид апликацију.