Почетна > Свет
Свет

Радев: Мења се енергетска мапа Европе

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је данас на церемонији отварања гасног интерконектора у Софији да интерконектор знатно мења енергетску мапу Европе.
радев
Фото: Танјуг/Валентина Петрова

„Пуштање у рад интерконектора између Бугарске и Грчке представља снажан доказ наше решености и да не постоје границе за успех када смо сви посвећени заједничкој будућности“, рекао је Радев.

Он је оценио да данашња свечаност и билатерални сусрети представљају планирање заједничке будућности.

„Присетио сам се разговора са грчким премијером о стратешкој сарадњи две земље која је стуб стаблиности у региону. Тај стуб сада има и физичку димензију и зове се интерконектор“, рекао је Радев.

Према његовим речима, уопште није лако да се изгради тај интерконектор, додајући да су обе владе напорно радиле да се пројекат реализује.

Он је захвалио компанијама које су га градиле на професионализму, као и институцијама у Грчкој и Бугарској на подршци, те Европској комисији на финансијској подршци, смерницама и вођству.

„Интерконектор је доказ унапређених техничких капацитета Грчке и Бугарске, јер је ово нова генерација гасовода уз примену аутоматизације на највишем нивоу“, рекао је Радев.

Радев је истакао да интерконектор знатно мења енергетску мапу Европе и да најзад постоји, како је рекао, прави довод гаса из Азербејџана.

Азербејџан је, како је указао, био поуздан партнер који се држао споразума од пре 10 година.

Он је навео да интерконектор обезбеђује нове гасне прилике, не само за Грчку и Бугарску, већ и за земље у окружењу, Србију, Северну Македонију.

Како је навео, регион ће добити праву диверзификацију извора снабдевања гасом.

„Одмах после прекида снабдеавања гасом из Русије нашли смо се у кризи и обратили смо се својим суседима. Ценимо подршку Грчке која нам је омогућила приступ свом систему за транспорт гаса и Турске која нам је обезбедила приступ енергетским терминалима“, рекао је Радев.

Радев је закључио да се кључ за успех налази у заједничким пројектима, интеграцијама у свим димензијама и заједничком размишљању.

Alijev: Do 2027. godine udvostručićemo isporuku gasa Evropi

Преузмите андроид апликацију.