Почетна > Бизнис
Бизнис

Путници могу да не прихвате доплату за авио-гориво

Удружење потрошача Ефектива данас је саопштило да туристичка агенција има законско право да мења цену путовања због промене цене горива, али и да путник има право да ту промену цене не прихвати.
Фото: Unsplash/Kristian-Lambert

Ер Србија и туристичке агенције су пре неколико дана обавестиле путнике који имају уговорене туристичке аранжмане да ће морати да доплате авионску карту услед поскупљења авио-горива, што ће им бити додатни трошак већи од 30 евра.

„Агенција мора документовано и уз математички обрачун да прикаже путнику разлоге за повећање цене, а то из разлога како би агенције биле спречене да паушално и неоправдано повећају цену. Без тога, путник нема обавезу плаћања доплате”, наводи се у саопштењу Ефективе.

Додаје се да обавештење о поскупљењу аранжмана агенција мора путнику да достави најмање 20 дана пред пут, у писаном облику, и да, ако је повећање цене веће од осам одсто од цене аранжмана, агенција нема право на једнострану корекцију.

„Уз то, агенција се на такав потез може одлучити само ако је о тој могућности путника обавестила пре потписивања уговора, као и одредбом у самом уговору, која мора да предвиди повећање, али и смањење цене. Без испуњења та два услова, путник нема обавезу плаћања доплате”, указала је Ефектива.

Уговором о путовању, по тумачењу тог удружења, морају бити предвиђени услови за раскид уговора, па тако путник мора да буде обавештен о могућности да раскине уговор без плаћања пенала ако дође до повећања цене. У том случају, агенција мора да врати новац у року од 15 дана.

Ефектива је навела да добија информације од путника да поједине агенције сада мешетаре и користе прилику да повећају цене аранжмана иако нису испуниле неке од законских услова.

Majska inflacija u Francuskoj na istorijski najvišem nivou

Преузмите андроид апликацију.