Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Путин: Улагања БРИКС у глобалну економију удвостручена у последњих 10 година

Улагања земаља чланица БРИКС – Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке – у глобалну економију удвостручена су у последњих 10 година, рекао је данас руски председник Владимир Путин у свом обраћању путем видео везе учесницима 15. самита БРИКС-а у Јоханесбургу.
Фото: Танјуг/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Улагања земаља БРИКС-а у глобалну економију су се удвостручила током протекле деценије, а укупан извоз је достигао 20 (одсто) од укупног светског извоза“, рекао је Путин, преноси ТАСС.

Стратегија економског партнерства земаља БРИКС-а до 2025. године се успешно спроводи, истакао је руски председник и указао да посебно јача сарадња у областима као што су диверсификација ланаца снабдевања, дедоларизација и прелазак на националне валуте у међусобном пословању, дигитална економија, подршка малим и средњим предузећима и правичан трансфер технологија.

„Допринос глобалном БДП-у пет држава чланица БРИКС-а, које укупно имају преко три милијарде становника, већ је надмашио такозвану Групу седам (Г7) по паритету куповне моћи“, истакао је руски лидер.

Lideri BRIKS-a postigli dogovor o proširenju tog bloka, čekaju se detalji

Преузмите андроид апликацију.