Почетна > Свет
Свет

Путин: Тешке последице за Запад ако дозволи Украјини да удари на територију Русије

Руски председник Владимир Путин упозорио је данас западне земље да ће сносити „тешке последице“ ако дају одобрење Украјини да користи западно оружје у ударима на територију Русије.
Фото: Танјуг/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

„Представници земаља НАТО-а, посебно у Европи, посебно у малим земљама, генерално би требало да буду свесни са чиме се играју. Морају да се сете својих малих територија са веома густом насељеношћу… Ово је озбиљна ствар, наравно, веома пажљиво посматрамо“, рекао је Путин током посете Узбекистану, преноси ТАСС.

Према његовим речима, у случају употребе далекометног наоружања од стране Оружаних снага Украјине, Москва ће поново морати да донесе одлуку о санитарној зони.

„Сада се главни догађаји у специјалној операцији одвијају око Харкова.

Догађаји у овом правцу били су изазвани деловањем Запада. Дакле, они су били ти који су испровоцирали ове догађаје у овом правцу, мислим да сам рекао пре шест месеци: ако наставе да ударају на стамбена насеља на територији Руске Федерације, онда ћемо бити приморани да направимо зону безбедности. Ми смо то пренели даље“ истакао је председник Русије.

Он је подсетио да Русија никада није одбила да преговара о Украјини.

„Увек са изненађењем гледам на неке гестове наших западних пријатеља и партнера који кажу да Русија одбија да преговара, рекао сам то хиљаду пута, као да немају уши… Не одбијамо, украјинска страна је то јавно одбила. Русија би нашла решење за Украјину када би њом сада командовали људи који су вођени националним интересима“, рекао је Путин.

Додао је да је Русија спремна да настави преговарачки процес о Украјини, али, како је навео, није познато шта ће јој бити понуђено.

Он је нагласио да се Сједињене Америчке Државе понашају као империја, застрашујући друге земље, а елите земље желе да задрже свој империјални статус.

Putin: Zapad kriv zbog napada na oblast Harkova

Преузмите андроид апликацију.