Почетна > Свет
Свет

Путин: Си Ђинпинг уме да гледа у будућност

Председник Русије Владимир Путин оценио је да је кинески председник Си Ђинпинг признати светски лидер који уме да гледа у будућност.
Фото:Танјуг/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Путин је додао да кинески лидер не доноси одлуке тренутног карактера.

„Он процењује ситуацију, анализира је и гледа у будућност. То је веома важно, то и одликује правог светског лидера од људи које називамо привременима, који долазе на пет минута да би се направили важни на међународној сцени и исто тако одлазе неприметно“, рекао је Путин у интервјуу за Кинеску централну телевизију уочи посете Пекингу.

Путин је истакао да је председник Кине потпуно другачији човек, преноси Спутњик.

„Он је темељан, миран, али послован и поуздан партнер. Ако се нешто договарамо, могу бити уверен да ће се договор испуњавати, и то с обе стране“, нагласио је руски председник.

Путин је додао да су сусрети са Си Ђинпингом током његових посета Русији увек протицали у пословној и добронамерној атмосфери.

„Због тога се надам да ће сада, када је састанак планиран у Кини, та традиција бити настављена“, рекао је Путин.

Трећи форум „Један појас – један пут“ биће одржан у Пекингу 17. и 18. октобра, а током форума се очекује састанак Путина и Си Ђинпинга.

Коментаришући иницијативу „Један појас-један пут“, Путин је навео да је концепт међународног партнерства који предлаже Кина близак Русији.

„Ми поздрављамо ову иницијативу председника Кине Си Ђинпинга. Радимо заједно и спремни смо да наставимо да сарађујемо и радимо на томе. Наше идеје у вези развоја Евроазијске економске уније, као што је на пример јачање пројекта Велике Евроазије, у потпуности се поклапају са кинеским идејама у оквиру предложене сарадње у иницијативи Један појас-један пут“, рекао је руски лидер.

U više gradova Australije održani skupovi podrške Palestincima

 

Преузмите андроид апликацију.