Почетна > Свет
Свет

Путин: САД и њихови савезници оштетили гасоводе Северног тока

Руски председник Владимир Путин оптужио је данас Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике да су оштетили гасоводе Северни ток.
Фото: Танјуг/AP/Alexei Nikolsky

„Санкције нису биле довољне за Англосаксонце: они су прешли на саботажу. Тешко је поверовати, али је чињеница да су они организовали експлозије на међународним гасоводима Северни ток“, рекао је Путин, а пренео Ројтерс.

Како је рекао руски председник, Англосаксонци су почели да уништавају паневропску енергетску инфраструктуру, а то је јасно свакоме ко има користи од тога.

„Наравно да је то урадио онај ко има користи“, казао је Путин.

Цурења гаса из система гасовода Северни ток у шведским и данским водама Балтичког мора откривена су у понедељак, а Европска унија и НАТО су изразили уверење да је инцидент резултат саботаже.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да су глупе тврдње да Русија стоји иза саботаже на гасоводу Северни ток и истакао да руске власти не знају шта је председник САД Џозеф Бајден мислио када је почетком фебруара поручио да би се требало решити Северног тока 2, иако Москва памти те речи.

Он је рекао да инцидент на гасоводима Северни ток 1 и 2 треба да буде истражен и да „у теорији таква ситуација захтева дијалог, брзу интеракцију свих страна како би се што пре сазнало шта се догодило“, али да до сада, како је додао, „видимо апсолутни недостатак таквог дијалога“.

Peskov: Danas potpisivanje sporazuma o prijemu novih oblasti

 

Преузмите андроид апликацију.