Почетна > Свет
Свет

Путин: Русија међу пет највећих економија, раст БДП-а 4,9 одсто

Русија је ушла у првих пет највећих светских економија 2022. године и претекла Немачку по паритету куповне моћи и економском обиму, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
Russia’s President Vladimir Putin makes closing remarks at the second plenary session of the Russia Africa Summit in St. Petersburg, Russia, Friday, July 28, 2023. (Donat Sorokin/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP)

„Упркос песимистичким прогнозама које су даване, а још се понекад чују од неких експерата, пре свега, наравно, западних стручњака, Русија је до краја 2022. године ушла у првих пет највећих светских економија“, рекао је Путин на седници Савета за стратешки развој и националне пројекте, преносе РИА Новости.

Према подацима Светске банке, додао је, Руска Федерација је преузела вођство, претекла Немачку по паритету куповне моћи и по економском обиму, што је, како је оценио, један од најважнијих показатеља.

Истакао је да је стопа раста руске економије је снажна, са растом БДП-а од 4,9 одсто у другом кварталу 2023. у поређењу са истим периодом прошле године.

„Од трећег квартала, у Русији се прогнозира привредни раст и сада је његов темпо прилично стабилан. У другом кварталу ове године бруто домаћи производ (БДП) порастао је за 4,9 одсто у односу на исти период прошле године“, рекао је Путин.

Он је рекао да очекује да ће у периоду јул-септембар буџет Руске Федерације бити у суфициту, а до краја године вишак расхода над приходима биће планираних 2 одсто БДП-а.

Путин је рекао да руски произвођачи брзо заузимају нише одусталих страних компанија и да ће то и даље чинити.

„Наши произвођачи заузимају нове тржишне нише, укључујући и оне које су нам саме западне компаније ослободиле. Велике државне инвестиције у инфраструктуру, капиталне објекте, заузврат, подстичу инвестициону активност приватног бизниса. Наставићемо да делујемо у овом правцу“, поручио је председник Русије.

Он је затражио од Централне банке и Кабинета министара да програм дугорочне штедње, чија примена ће почети од 2024. године, буде прилагођен грађанима.

Predao se prvi Trampov saoptuženi u slučaju u vezi sa izborima u Džordžiji 2020

Преузмите андроид апликацију.