Почетна > Свет
Свет

Путин: Русија и Кина не стварају војни савез, то не представља претњу за Запад

Русија и Кина не стварају војни савез, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин у интервјуу руској телевизији Русија 24 и навео да та сарадња не представља никакву претњу за Запад.
Фото:Танјуг/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Путин је рекао да је војна сарадња између две земље транспарентна, пренео је Ројтерс.

„Ми са Кином не стварамо никакав војни савез. Тачно је, имамо сарадњу и у војно-техничкој сфери, не кријемо то, него радимо транспарентно, тамо нема ничега тајног“, рекао је Путин, пренео је Спутњик.

Он је истакао да Русија и Кина заједно изводе војне вежбе, али да се оне организују и са другим државама, „без обзира на догађаје у Донбасу, Запорожју и Херсону“.

Према његовим тврдњама, Запад почиње да гради нову осовину попут оне коју су изградили фашистичка Немачка и милитаристички Јапан.

„Шта раде Сједињене Америчке Државе? Стварају све више нових савеза. И то западним политичким аналитичарима даје разлог да говоре да Запад гради нове ‘осовине’…Не ми, већ западни аналитичари сами говоре да Запад почиње да гради нову осовину сличну оној коју су тридесетих година прошлог века створили фашистички режими у Немачкој и Италији и милитаристичком Јапану“, нагласио је руски председник.

Путин је подсетио да је НАТО 2022. године договорио нови стратешки концепт развоја блока.

У стратешком концепту Северноатлантске алијансе експлицитно се говори о плановима за развој односа са земљама Азијско-пацифичког региона и о плановима за стварање „глобалног НАТО“.

Путин је казао да су у концепту наведене Нови Зеланд, Аустралија и Јужна Кореја.

 

Referedum u Berlinu o merama klimatske zaštite

Преузмите андроид апликацију.