Почетна > Свет
Свет

Путин: Русија и Кина кључне за глобалну безбедност

Спољнополитички тандем Русије и Кине игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне и регионалне безбедности, изјавио је данас руски председник Владимир Путин током састанка са председником Кине Сијем Ђинпингом.
Foto: Alexandr Demyanćuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Путин је рекао да се Русија и Кина залажу за успостављање праведног, демократског и мултиполарног светског поретка, заснованог на међународном праву и централној улози Уједињених нација, а не на, како је навео, „неким правилима које је неко измислио, а не мари да објасни шта представљају“, преноси ТАСС.

Путин је додао да разуме да је кинески председник Си Ђинпинг забринут и да има питања у вези са ситуацијом у Украјини, али је истакао да Русија цени „уравнотежен став“ Пекинга према украјинској кризи, додаје Ројтерс.

Лидер Русије је током састанка са Сијем на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) рекао да Москва подржава политику „једне Кине“ и да се противи „провокацијама САД“ у Тајванском мореузу.

„Ми се у пракси чврсто држимо принципа једне Кине. Осуђујемо провокације САД и њихових сателита у Тајванском мореузу“, навео је Путин, а преноси Спутњик.

Током првог сусрета двојице лидера од почетка „специјалне војне операције“ Русије у Украјини у фебруару ове године, Си је назвао Путина „старим пријатељем“, након што је руски председник рекао да ће пропасти покушаји САД да створе униполарни свет.

„Веома ценимо уравнотежен став наших кинеских пријатеља када је реч о украјинској кризи. Разумемо ваша питања и забринутост у вези са тим“, рекао је Путин Сију.

Путин је рекао да су покушаји стварања „једнополарног света“ неприхватљиви за већину земаља, додаје ТАСС.

„Покушаји стварања једнополарног света попримили су апсолутно ружне обрисе. Они су апсолутно неприхватљиви за огромну већину држава у свету“, навео је он.

Он је оценио да је сада потребно да се обезбеди јачање ШОС као платформе за конструктивну сарадњу.

Путин је напоменуо да ова организација укључује земље са различитим културним и цивилизацијским традицијама, спољнополитичким смерницама и моделима националног развоја.

Си је рекао да је Пекинг спреман да заједно са Москвом поведе свет који се мења на пут одрживог развоја.

„Спремни смо да заједно са нашим руским колегама дамо пример одговорне светске силе и одиграмо водећу улогу како бисмо извели свет који се убрзано мења на пут одрживог и позитивног развоја“, поручио је Си.

Ово је први састанак Путина и Сија од како је Русија покренула „специјалну војну операцију“ у Украјини у фебруару ове године.

Švedska premijerka podnela ostavku

 

Преузмите андроид апликацију.