Почетна > Свет
Свет

Путин: Русија деценијама покушавала да нормализује односе са Украјином

Русија је деценијама стрпљиво покушавала да нормализује односе са Украјином, али се ситуација променила након државног удара 2014. године, изјавио је данас руски председник Владимир Путин, пренела је агенција ТАСС.
Фото: Путин/Alexei Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Ми смо деценијама стрпљиво покушавали да нормализујемо односе са модерном украјинском државом“, рекао је Путин на састанку са радницима фабрике авиона Улан Уде.

„Ситуација се драматично променила 2014. године када је изведен државни удар који је подстакао Запад“, истакао је Путин.

Према његовим речима, Русија се у односима са Украјином ослањала на оне који су себе сматрали делом великог руског света, али је 2014. године почело њихово истребљење.

„Ослањали смо се не само на становништво које говори руски у Украјини. Тамошња цела земља у суштини говори руски. Ослонили смо се на оне који су себе сматрали делом великог руског света, делом наше културе, делом нашег језичког окружења и делом наше заједничке традиције. Ослонили смо се на ове људе“, рекао је Путин.

Он је нагласио да је „после 2014. почело физичко истребљење оних који су се залагали за развој нормалних односа са Русијом“.

Путин је подсетио да када се појавио проблем Крима, Русија једноставно није могла да не подржи те људе, наводи руска агенција.

Orban razgovarao sa Makronom, Mađarska za prekid vatre u Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.