Почетна > Бизнис
Бизнис

Путин: Покушаји истискивања Русије са енергетског тржишта погодиће све

Руски председник Владимир Путин упозорио је данас ће покушаји западних земаља да истерају руске снабдеваче енергентима са тржишта неизбежно утицати на целокупну глобалну економију.
Фото: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руске енергетске компаније су одговорни учесници на светском тржишту, афирмисали су се својим вишедеценијиским радом и стриктним испуњавањем обавеза, навео је шеф руске државе на састанку о ситуацији у нафтној и гасној индустрији, јавља Тас с.

„Покушаји западних земаља да истисну руске добављаче, да замене наше енергетске ресурсе испорукама алтернативних добављача неизбежно ће утицати на целокупну светску економију“, рекао је Путин.

Он је такође саопштио да Русија намерава да драматично повећа удео плаћања у националним валутама у спољној трговини.

Путин је додао да је наложио влади да преусмери извоз руских енергената са Запада на тржишта на југу и истоку и да за то припреми одговарајућу инфраструктуру.

„Морамо да диверзификујемо извоз, полазећи од тога да ће у догледно време снабдевање Запада нашом енергијом остати и даље смањено, тако да је важно да се консолидује тренд из последњих година и да се корак по корак наш извоз преусмерава на брзорастућа тржишта југа и истока“, рекао је он.

Руски лидер је оценио да је најакутнији проблем у домаћем сектору горива и енергије везан за поремећаје извозне логистике због санкција и предложио да се разговара о дугорочним плановима развоја нафтног и гасног сектора и приступима за решавање изазова са којима се суочавају компаније из овог сектора.

Mask dostavio ponudu za kompletno preuzimanje Tvitera

Преузмите андроид апликацију.