Почетна > Свет
Свет

Путин: Ништа нисмо изгубили од почетка специјалне операције

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Русија није и неће ништа изгубити након почетка специјалне операције у Украјини, наводећи да ће захваљујући тој операцији бити уклоњено све оно што Русију спречава да напредује.
Фото: Танјуг/Pavel Byrkin, Sputnik

„Да, постоји поларизација унутар земље, али то ће донети добре резултате јер све непотребно, штетно, што нас спречава да идемо напред, биће одбачено“, изјавио је Путин у среду одговарајући на питања после обраћања на пленарној седници VII Источног економског форума у Владивостоку.

Путин је рекао да са становишта војних дејстава, Русија није ништа започела, већ да само покушава да заврши.

„Војна дејства започели су 2014. након преврата у Украјини они који су настојали да сузбију сопствени народ, осам година подвргавајући људе у Донбасу геноциду. Русија је одлучила да одговори реципрочно, урадили смо то свесно, сва наша дејства су усмерена на помоћ онима који живе у Донбасу“, истакао је он, пренео је Спутњик.

Када је реч о прехрамбеном споразуму, Путин је казао да је то још једна дрска обмана, једноставно превара.

„Безобразан и дрзак однос према онима за које је наводно све урађено. Разговарао сам са једним европским лидером и поменуо да су од 21 брода са житом само два послата у земље у развоју. А сада већ има 80 бродова, а количина прехрамбених производа за земље у развоју се не повећава. Како су били колонијалисти, такви су и остали! Они пре свега мисле на своју корист, крију се иза интереса земаља у развоју, али све раде у свом интересу“, нагласио је председник Русије.

На питање зашто спорови не могу да се реше миром, Путин је рекао да је то због тога што се међународно право увек крши.

„Многи сада говоре да Русија крши међународно право. Мислим да то апсолутно није тачно. Ко је започео рат у Ираку? Без икаквог одобрења УН. Ко је уништио Југославију, ко је покренуо рат у центру Европе, бомбардујући Београд? У Ираку су скроз разбили земљу! Либију су сломили – где је ту међународно право?“, упитао је он.

Повеља УН говори о праву нација на самоопредељење, истакао је Путин.

„Суд за Косово одлучио је да део земље, ако жели да се отцепи, не може да пита центар. Али из неког разлога то се не односи на Донбас. Да ли они имају право на самоопредељење? Имају! То је потврдио и суд. Имамо ли право да признајемо републике? Имамо! Ако смо признали, можемо закључити споразум о пријатељству. Ми смо закључили и он је ратификован. Дужни смо да помажемо у случају агресије, а она постоји. Ми помажемо. Да ли то одговара члану 51 Повеље УН (о праву на самоодбрану)? Обавезни смо да помогнемо нашим савезницима. Ми то и радимо. То је једноставан ланац у потпуној сагласности са међународним правом“, навео је Путин.

Putin: Rosatom da preduzme mere za bezbednost Zaporožja

Преузмите андроид апликацију.