Почетна > Свет
Свет

Путин наредио повећање пензија и минималних плата за 10%

Председник Русије Владимир Путин наредио је данас повећање пензија и минималне плате за 10 одсто како би ублажио последице инфлације, негирајући да су сви економски проблеми у земљи повезани са ратом у Украјини.
Фото: Танјуг/AP/Alexei Nikolsky

Са годишњом инфлацијом од близу 18 одсто забележеном прошлог месеца, лидер Кремља је признао да ће 2022. година бити „тешка“ за руску економију.

„Када кажем „тешка“, то не значи да су све ове потешкоће повезане са специјалном војном операцијом у Украјини“, рекао је Путин на видео састанку Државног савета, преноси Ројтерс.

Путин је нагласио да је инфлација у Русији упоредива са оном у земљама Северне Америке и Европе.

„Ако погледате структуру њихових економија инфлација код њих је чак и већа од наше“, рекао је Путин игноришући чињеницу да је растућа инфлација у западним економијама делимично директна последица руског напада на Украјину, који је подстакао раст цена енергената и хране широм света.

Председник Русије, чији је рејтинг према априлској анкети независног Левада центра скочио за више од 10 поена од почетка рата у Украјини, на чак 82 одсто, обећао је у марту да ће ове године смањити сиромаштво и неједнакост упркос санкцијама Запада и високој инфлацији.

Ulazak u Nemačku na leto bez testa i potvrde o vakcini

 

Преузмите андроид апликацију.