Почетна > Свет
Свет

Путин је продужио забрану продаје руске нафте по цени коју су ограничиле САД

Руски председник Владимир Путин продужио је до 31. децембра указ којим се забрањује продаја руске нафте и нафтних деривата страним правним и физичким лицима ако уговори садрже услов о ограничењу цене који су поставили Сједињене Америчке Државе и низ других земаља, наводи се у данас објављеној уредби.
Фото: Танјуг/AP/Mikhail Klimentyev

Указ о примени посебних економских мера у сектору горива и енергије у вези са успостављањем максималне цене руске нафте и нафтних деривата од неких страних земаља први пут је ступио на снагу 1. фебруара 2023. године и више пута је продужаван, пренео је Интерфакс.

Земље Групе 7 и Европска унија увеле су забрану увоза руске нафте и нафтних деривата, али су дозволиле бродовласницима својих земаља да их превозе и пружају посредничке и друге услуге ако се роба продаје по цени која није већа од горње границе цена коју су утврдиле поменуте државе.

Сврха ембарга и горње границе цена на руску нафту и нафтне деривате је ограничавање прихода руског буџета од продаје енергената, уз одржавање снабдевања нафтом и нафтним дериватима на светском тржишту.

Кремљ сматра да је поменути лимит вантржишни инструмент.

Сама предузећа и појединци, који су склопили уговоре о снабдевању, дужни су да обезбеде да уговори и њихове измене не садрже одредбе о горњој цени и морају да осигурају да се неспровођење овог услова прати до крајњег купца.

Ansa: Bajden neće prisustvovati večeri za lidere G7 koju je organizovao Matarela

 

Преузмите андроид апликацију.