Почетна > Свет
Свет

Путин и Ердоган о гасном чворишту у Турској

Руски председник Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су данас о иницијативи за стварање великог гасног чворишта у Турској, саопштено је из Кремља.
Фото: Танјуг/Vyaćeslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Детаљно је разговарано о актуелним аспектима билатералне сарадње у различитим областима. Констатована је позитивна динамика трговинско-економских веза, систематска промоција значајних заједничких пројеката“, преносе РИА Новости.

Додаје се да су Путин и Ердоган у телефонском разговору нагласили значај изградње великог гасног чворишта на територији Турске.

Председници Русије и Турске су претходно наложили да се детаљно и брзо разради питање стварања гасног чворишта у Турској, преко којег би, посебно, Руска Федерација могла транспортује гас из Северних токова у Црноморски регион и Турску.

Центар за дистрибуцију гаса у оквиру пројекта чворишта налазио би се у Тракији, европском делу Турске, рекао је раније Турски министар енергетике Фатих Донмез.

Путин је рекао је да би чвориште природног гаса у Турској могло бити успостављено прилично брзо и предвидео да ће многи купци у Европи желети да потпишу уговоре.

Путин је предложио да Турска буде база за снабдевање гасом раније овог месеца, након што су гасоводи Северни ток 1 и Северни ток 2 испод Балтичког мора оштећени у експлозијама у септембру, пренео је Ројтерс.

Путин и Ердоган су у телефонском разговору истакли и значај продужења Црноморске иницијативе за жито, преносе РИА Новости.

„Узимајући у обзир продужење Иницијативе за још 120 дана и отклањању препрека за извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светско тржиште, Путин и Ердоган су истакли важност свеобухватне и потпуне имплементације овог споразума, наводи се у саопштењу Кремља.

Rusija: SAD i saveznici testiraju strpljenje Pjongjanga

Преузмите андроид апликацију.