Почетна > Свет
Свет

Путин и Дијас-Канел открили споменик Кастру на тргу у Москви

Председник Русије Владимир Путин и његов кубански колега Мигел Дијас-Канел открили су данас на тргу у Москви споменик бившем кубанском лидеру Фиделу Кастру и обећали да ће продубити пријатељство суочени са америчким санкцијама које су уведене против обе земље.
Foto: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Кастро, који је преузео власт 1959. године, у својој домовини нема статуе јер је, како је његов брат Раул рекао након његове смрти 2016. године, желео да избегне култ личности, пренео је Ројтерс.

Путин је евоцирао своје сећање када је рекао Дијас-Канелу да су две земље морале да се изграде на „чврстим темељима пријатељства“ успостављеним између Кастра и совјетских лидера.

„То је право уметничко дело. Ствара имиџ борца“, рекао је Путин о статуи која приказује Кастра како гледа у даљину са рукама на боковима.

Дијас-Канел је изразио мишљење да статуа одражава Фиделову личност у борби, „као што се ми налазимо у борби данас“.

Русија, која је под санкцијама Запада због сукоба у Украјини, настоји да ојача политичке и економске везе са другим земљама које се супротстављају ономе што Москва назива америчком хегемонијом, наводи Ројтерс.

Куба је под америчким економским ембаргом од 1962. године.

Дијас-Канел је данас на пленарној седници руске Државне думе изјавио да Куба осуђује санкције Запада против Русије, а да узроке сукоба у Украјини треба тражити у политици САД и НАТО.

„Куба снажно осуђује санкције које је Запад једнострано увео против Руске Федерације, а узроци актуелног сукоба у региону морају се тражити у агресивној политици САД и ширењу НАТО до руских граница“, рекао је Дијас-Канел.

Председник Кубе је нагласио да се Хавана залаже за решење сукоба у Украјини путем преговора.

Nemačka povlači snage iz misije UN u Maliju

 

Преузмите андроид апликацију.