Почетна > Свет
Свет

Путин: Државама које су ограничиле цену руске нафте забрањене испоруке од 1. фебруара

Председник Русије Владимир Путин потписао је данас декрет којим се забрањују испоруке руске нафте државама које се увеле ограничење цене за нафту и нафтне деривате, а декрет ступа на снагу од 1. фебруара до 1. јула наредне године.
Фото: Танјуг/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool via AP

У документу, који је објављен на порталу правних информација, наводи се да се забрањују испоруке руске нафте ако је у уговорима директно или индиректно прецизирано ограничење цене.

Забрана испоруке нафте ступа на снагу 1. фебруара 2023. и важи до 1. јула наредне године, а датум забране испоруке нафтних деривата одредиће руска влада, најављује се у документу.

Како се наводи, Путин може да даје посебну дозволу за испоруке нафте и нафтних деривата без обзира на ограничење цене, истиче се у уредби.
Ограничење цене руске нафте од 60 долара по барелу о којем су се договориле ЕУ, Г7 и Аустралија ступило је на снагу 5. децембра, као и ембарго на увоз руске нафте у ЕУ, уз неколико изузетака.

Одлука о ограничењу цене руске нафте од 60 долара по барелу омогућава да се она продаје трећим земљама уз коришћење танкера земаља Г7 и ЕУ, њихових осигуравајућих фирми и кредитних институција, али само ако се нафта продаје испод цене од 60 долара по барелу.

Zaharova: Rusija će poštovati svoje međunarodne obaveze o isporuci oružja

 

Преузмите андроид апликацију.