Почетна > Свет
Свет

Путин ће потписати декрет с одговором на ограничење цене нафте наредне седмице

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да намерава да потпише декрет о узвратним превентивним мерама на увођење ограничења цена руске нафте у понедељак или уторак.
Фото: Танјуг/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool via AP

„Мислим да ћу ту декрет потписати негде у понедељак или уторак. То су превентивне мере“, рекао је Путин новинарима, пренео је ТАСС.

Председник Русије је додао да увођење ограничења неће штетити руском буџету и компанијама, јер Русија продаје нафту по приближно сличним ценама.

Ембарго на испоруке нафте која се транспортује морским путем из Русије у Европску унију ступио је на снагу 5. децембра.

ЕУ, Група седам – Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, САД, Француска, Јапан, као и Аустралија, договориле су се о ограничењу цене руске нафте која се испоручује морем на 60 долара по барелу.
САД, ЕУ и Велика Британија забрањују својим компанијама да пружају транспортне, финансијске и осигуравајуће услуге танкерима који превозе нафту из Русије по цени изнад договореног нивоа.
Русија припрема декрет као одговор на ове мере.
Претходно је потпредседник руске владе Александар Новак рекао да Русија планира да створи и покрене механизам до краја 2022. године који ц́е руским компанијама забранити да тргују нафтом са земљама које су ограничиле цену руске нафте.

Putin: Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.