Почетна > Свет
Свет

Путин безусловно уз Лукашенка

Председник Русије Владимир Путин обећао је да ће и даље подржавати режим ауторитарног лидера Белорусије Александра Лукашенка, који се суочава са све већим међународним притиском због бруталног сузбијања демонстрација након прошлогодишњих спорних избора.
Фото: PrtSc/DW_news/YouTube

„Наставићемо да пружамо свеобухватну помоћ братском белоруском народу у тренутној политичкој ситуацији“, рекао је Путин 1. јула на Форуму региона Русије путем видео линка.

„Белорусија нам није само добар сусед – пре свега је наш најближи савезник“, рекао је Путин.

Европска унија, Сједињене Америчке Државе и друге земље увеле су санкције белоруским властима и Лукашенковом најужем кругу због бруталног сузбијања опозиције и медија након избора у августу 2020. године, на којима Лукашенко тврди да је победио.

Опозиција наводи да су избори намештени, а Запад је одбио да призна званичне резултате гласања и не сматра Лукашенка легитимним лидером Белорусије.

Криза је продубљена прошлог месеца када су белоруске власти преусмериле авион, са лета из две престонице ЕУ, у Минск и ухапсиле новинара Романа Проташевича.

У говору 1. јула, Путин је рекао да ће Москва „наставити да подржава белоруске пријатеље у њиховом отпору ограничењима кроз санкције које је недавно увела Европска унија“.

Лукашенко се такође обратио Форуму, наводећи да ће Белорусија и Русија „издржати нападе на наше земље“.

„Искористићемо овај тренутак да ојачамо нашу економску сарадњу и учинимо наше земље потпуно независним, не само са економске тачке гледишта“, рекао је Лукашенко.