Почетна > Србија
Србија

Пут до доброг роботичара кроз игру лего коцкицама

 Пут до доброг програмера и роботичара води преко – лего коцкица. Лего роботика је први корак у упознавању основаца са садашњицом и будућношћу. Спој лего коцкица, лего робота и задатака који у себи садрже теорије неколико предмета из основог школовања, на најбољи начин мотивише основце да се опробају у свету будућности, о чему сведочи и национални такмичење одржано у Суботици, а које је окупило више до стотину двадесет такмичара из целе земље, са којег ће најбољи представљати Србију на светском првенству у Дортмунду.
Фото: РТВ

„Занимљиво ми је зато што сам срећан када ми нешто успе, а бавим се од како сам био беба – слажем лего, а програмирање, то сам кад сам био млађи, око седме године сам кренуо“,  каже ученик из Јагодине Михајло Андрић.

„Бавим се од кад сам био мали и занимљиво ми је да слажем лего коцкице, а кренуо сам да се бавим са неких осам година“, додаје његов школски друг Алекса Марковић.

„Мени је јако занимљиво јер јако волим Лего коцкице, волим да их спајам“- наглашава ученик из Суботице Теодор Егри.

Школе које успевају да уведу лего роботе у наставу, постављају задатке ученицима који у себи носе теорије из математике, физике, технике и технологије, као и информатике.

„Нама је најбитније у школи да они напредују што се тиче логике и логичког размишљања“, истиче наставник Технике, технологије и информатике из Хоргоша Чаба Газдаг.

А све то их уводи у свет програмирања, гране привреде која је у нашој земљи у експанзији.

„То је први корак што се тиче програмирања. Пре свега да деца испробају себе, да виде колико су били успешни, како су се осећали док су програмирали или када су радили са овим роботима, а после – то зависи од школе, и од каријере, како ће они то да наставе“- сматра професор на Учитељском факултету у Суботици Жолт Наместоски.

Уколико се проналазе у овом свету, даље школовање не би требало да им представља проблем, с обзиром на потражњу за кадровима и умережавање привреде и образовних установа у циљу образовања нових кадрова.

https://gradskeinfo.rs/kikindski-srednjoskolci-predstavljali-poslovne-ideje-31-05-2022/

Преузмите андроид апликацију.