Почетна > Србија
Србија

Публика ће на Палићу видети 130 филмова

Велики филмски зналац Радослав Зеленовић, открио нам је да ће публика видети 130 филмова у оквиру програма Фестивала европског филма Палић (17-23.јул).
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Зеленовић је директор чувеног фестивала на Палићу који окупља најбоље од актуелне европске филмске продукције на једном месту.

„Прошлогодишње издање фестивала било је историјско по много чему. На Палићу се одигравала прва филмска смотра са публиком у ковид ери и јако смо поносни због тога. Можда сам конзервативан, али интернет и онлајн не постоје за мене ако говоримо о филмским фестивалима. Филм се прави по правилу за мрачну салу велико платно и присуство публике“, казао је Зеленовић.

Ове године како каже публику очекује богат програм на који је иначе навикла на Палићу.

„Поштоваоци кинематографије имаће прилику да виде 130 филмова у оквиру најважнијих програма који чине окосницу фестивала. Задовољни смо што никада нисмо имали идеју да фестивала неће бити“, казао је Зеленовић.

Према његовим речима оно што је био проблем прошле године, проблем је и сада у организацији фестивала.

„Потенцијални гости из иностранства не одлучују се тако лако да дођу на Палић. Није сигурно да нека држава неће затворити границу за време фестивала. Илдико Ењеди која је побеђивала на нашем фестивалу и која је била председница жирија казала ми је да је прошле године провела доста времена у Немачкој где је радила филм и да није видела породицу. Има и таквих примера, али ми је очекујемо на Палићу“, рекао је Зеленовић.

За њега нема дилеме да ће фестивал на Палићу бити сусретиште публике, аутора, публике, филмова.

„Приказиваћемо филмове који отворено и критички говоре о времену у којем живимо“, закључио је Зеленовић.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.