Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Психолози откривају који су први знаци да је ваш брак кренуо у погрешном правцу

У овој фази људи користе погрешан језик љубави.
Фото: Pexels/Pavel Danilyuk

Према процени психолога у љубави постоје различити језици, неки од њих чувају однос, развијају, негују, док га други гуше, угрожавају и на крају узрокују развод и крах љубави.

Психолог Гери Чепмен пре много година јавности представио је концепт пет језика љубави, чиме је желео да покаже како људи показују и доживљавају љубав. У његовој теорији, језик љубави је начин на који најчешће изражавамо своју наклоност другима.

Ово су 5 језика љубави које је овај психолог успоставио:

– Афирмативан (желите да чујете од људи да вас воле и цене)
– Наклоност (осећате се вољено када ваш партнер уради нешто за вас што ће вам олакшати дан; кува ручак, чисти, покупи децу из вртића…)
– Посвећеност (много вам значи што ви и ваш партнер проводите квалитетно време заједно)
– Даривања (волите да примате поклоне од партнера. Не ради се о великим, скупим поклонима, већ о ситницама које показују да партнер мисли на вас)
– Додир (осећате љубав када вас партнер грли, љуби, милује…)

Фото: Pexels/Timur Weber
Који од наведених језика у љубави ви највише користите?

Једна од њих може указивати на повећан ризик од развода. Стручњак за односе Рори Сасон, истакао је да људи који доживљавају однос искључиво на примање поклона, најчешће се разводе.

„Људи чији је главни језик примање поклона најтеже се повезују са другим језицима љубави. Стога, ако њихов партнер говори други језик, тешко ће то разумети и узети у обзир, што може довести до многих расправа, јер се ни партнер неће осећати пријатно у вези са вољеном особом“ – истакао је стручњак за односе.

Важно је да са партнером пронађемо заједнички језик љубави. Можемо короистити и више њих, али је неопходно да се партнери у њима разумеју, односно да их користе.

На пример, ако партнер говори језиком додира и показује вам љубав кроз загрљаје и пољупце, ви узвраћате једнаком мером – заједнички језик љубави је онда пронађен.

„Без обзира на то какав је ваш језик љубави, важно је да тога будете свесни и да о томе разговарате и са партнером. Тек тада ћете моћи да покажете своју љубав на начине који одговарају за обоје.“

Sreća na muški način

Преузмите андроид апликацију.