Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Психолози откривају: Ево шта треба да урадите када вас дете не слуша

Послушајте савете искусних стручњака.
Фото: Unsplash/Fernanda Greppe

Деца могу да одбију да послушају родитеља из много разлога. Понекад су гладна, понекад уморна, а понекад једноставно нису расположена за сарадњу. Психолог Памела Ли објашњава да је то сасвим нормална појава, нарочито код беба и мале деце који још нису научили да контролишу сопствене емоције. Самим тим, њихова непослушност или одбијање сарадње може бити попраћено викањем, изливима беса, односно тантрумима или неком другом врстом агресије која може забринути родитеље.

Како би избегао да цела ситуација прерасте у много већи проблем него што јесте, психолог истиче прву ствар коју би сваки родитељ требало да уради када његово дете не жели да га послуша. То је избегавање било какве врсте кажњавања, без обзира на то ради ли се о игнорисању, слању у собу, викању или физичком кажњавању.

Психолог наглашава да оваква врста понашања неће дати никакве позитивне резултате. Управо супротно, може направити више штете него користи јер ће се дете само још више опирати захтевима родитеља. Осим тога, многе студије показале су да кажњавање код детета изазива последице које негативно утичу на његово ментално здравље.

“Морамо разликовати дисциплину од казне јер то двоје није исто. Дисциплиновати значи подучавати. Кажњавање није једина ствар која може да подстакне децу да уче на сопственим грешкама, постоји много ефикаснијих начина подучавања. На крају дана, сви желимо да одгајамо децу која добро расуђују и чине праву ствар када ми нисмо ту да им кажемо шта да раде“, објашњава психолог.

Da li znate šta snižava stres?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке