Почетна > Индекс
Индекс Србија

Психологија и даље најпопуларнија, пада број пријављених на IT смеровима

Психологија је најпопуларнији студијски програм са четири пријављена кандидата на једно место, показује најновија анализа о упису на универзитете у Србији.
Фото: Pexels/Zen Chung

Интересовање за одређене студијске програме је рекордно, али укупан број пријављених студената бележи пад у односу на претходне године.

Портал Стартуј Инфостуд у анализи наводи да је ове године 32.816 средњошколаца конкурисало за 33.583 места на факултетима, док је прошле године било 35.038 пријављених на 33.739 места.

„Овај пад од преко 2.000 кандидата може се приписати већем броју студената који бирају академије, високе школе, приватне факултете или одлазе из земље“, образлаже се у анализи.

IT програми, иако и даље међу најпопуларнијима са 5.710 пријава, бележе пад интересовања у односу на претходне године.

„Прошле године је било 6.997 пријава, а ове године тај број је смањен за скоро 1.300 кандидата. Факултет организационих наука (ФОН) у Београду има 250 пријава мање него лане, док на смеру Софтферско инжењерство и информационе технологије на ФТН-у у Новом Саду има 60 пријава мање. И на Електронском факултету у Нишу је 140 кандидата мање него прошле године. Поређења ради, прошле године, на IT смеровима било је 1,6 пријава на једно место, док се ове године за место на IT смеру борило 1,3 средњошколца“, наводи Стартуј Инфостуд.

Додаје се да је Економски факултет у Београду поставио рекорд са 1.657 пријава на 990 места, док право и економија бележе укупно по 2.500 и 3.200 пријава, што указује на растуће интересовање у односу на прошлу годину.
Поред IT-ja, веће интересовање је забележено за Грађевински факултет (и у Београду и Нишу), машинско инжењерство, Факултет политичких наука (ФПН), инжењерски менаџмент, уметничке факултете, ветерину, туризам, логопедију и педагогију.

За природне науке, посебно професорске смерове, и даље влада ниско интересовање, изузев Математичког и Хемијског факултета у Београду, који имају више кандидата од просека. Подаци Републичког завода за статистику показују да је 2022. године био највећи упис на све високошколске установе у последњих неколико година са 49.387 студената.

Прошле године тај број се смањио на 47.946, а очекује се даљи пад ове године, према прелиминарним подацима са државних факултета.

Uz ove savete uspešno ćete spremiti junsko-julski ispitni rok

Преузмите андроид апликацију.