Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Психолог дели трик који би могао да спречи напад панике: „Уноси свест у садашњи тренутак“

Напади панике погађају милионе људи, а чак и људи који су фокусирани на своје ментално здравље могу да доживе непријатне симптоме.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Напади панике могу укључивати знојење, пецкање руку, убрзан рад срца, дрхтање, осећај пропадања и страх од умирања.

Џенифер Андерс, психолог са седиштем у Колораду, објавила је видео у коме својим пратиоцима показује метод за заустављање напада панике. Видео је постао виралан, а прикупио је 2,7 милиона прегледа и десетине хиљада лајкова.

Необично је то да је Џенифер као тренутно решење користила лимун. У видеу она говори гледаоцима да исеку лимун на кришке и ставе је у уста следећи пут када осете да долази напад панике.

– Начин на који овај трик функционише је да уноси свест у тело и у садашњи тренутак, тако да је то средство за уземљење – рекла је Андерс и додала:

– Уста због лимуна почињу да се скупљају и осећате киселост. То одводи вашу свест од негативних мисли и помаже вам да се повежете са вашим окружењем, а то је лимун у овом случају.

Можда ћете чак и дубоко удахнути након што пробате кисели укус.

– И заиста оно што ради јесте да помаже да одвојите свој ум од мисли и унесете свест у физичко тело. И то је оно што покушавамо да урадимо, кад год смо у нападу панике.

Андерс је нагалсила да то не важи за некога ко има напад панике због интензивног искуства.

– Анксиозност као одговор на нешто трагично је нормална реакција, и заправо, рекао бих да је оправдана. На неки начин је од помоћи имати тај налет адреналина јер је то део одговора на борбу или бекство, покреће вас, наводи вас на акцију, али оно што нам се не свиђа је када ваше тело производи физиолошку искуство – објаснила је она.

Nekoliko razloga da počnete da trenirate ujutru!

Преузмите андроид апликацију.