Почетна > Свет
Свет

Први случај изручења из Шведске по захтеву Турске

Шведска влада одлучила је да изручи Турској мушкарца траженог због преваре, што је први случај да је одговорено на захтев Анкаре о екстрадицији одређеног броја људи у замену за уклањање вета на чланство Шведске у НАТО, јавља Ројтерс.
Фото: Pixabay/brightfreak

Анкара је у јуну након вишенедељних преговора саопштила да се неће противити уласку Шведеке и Финске у Алијансу ако те земље престану да „штите милитанте Радничне партије Курдистана (ПКК)“, забрањене у Турској.

У оквиру договора Анкара је предала Шведској списак људи које тражи, али је до сада изражавала незадовољство због одсуства напретка, тако да ће сада мушкарац у 30-тим годинама бити први познати случај изручења од када је договор постигнут.

„Ово је нормална, рутинска ствар. Особа о којој је реч је турски држављанин и 2013. и 2016. у Турској је осуђен због преваре“, рекао је Ројтерсу шведски министар правде Морган Јохансон.

Према његовим речима, Врховни суд је закључио да нема препрека изручењу.

Шведска телевизија СВТ, која је прва известила о одлуци о изручењу, навела је да је мушкарац у Турској осуђен на 14 година затвора по неколико тачака оптужнице због преваре у вези са банковним картицама.

Он је у Шведској ухапшен прошле године, када је рекао да је лажно оптужен, да је прави разлог хапшења тај што се преобратио у хришћанство, одбио да служи војску и зато што има курдске корене, наводи се у извештају СТВ.

Estonija zatvara granice za Ruse sa šengen vizama

Преузмите андроид апликацију.