Почетна > Србија
Србија

Први корак ка фабрици вакцина-потписан Меморандум о сарадњи

Меморандум о разумевању и сарадњи за производњу кинеске Синофарм вакцине у Србији потписан је у Београду између Србије, кинеског произвођача вакцине и партнера из Уједињених Арапских Емирата.
Фото: Влада Републике Србије

Потписивање Меморандума је први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина у Србији, а према речима премијерке Ане Брнабић циљ је да фабрика буде изграђена до краја године.

„Имамо амбициозне циљеве. Циљ је да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралалено са тим радимо и на пуњењу и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почнемо и свеобухватан процес производње“, рекла је Брнабић.

Она је указала да је данас важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије корона вируса.

Такође, потписивање Меморандума је и резултат посете председника Александра Вучића у марту ове године Уједињеним Арапским Емиратима, где је договорена сарадња на изградњи фабрике.

Премијерка је захвалила Синофарму на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, те да нам је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 цепива донација, а неке количине су испоручене и раније.

Брнабић је још једном апеловала на грађане да се вакцинишу, додајући да су кинеске вакцине одличне, безбедне, традиционалне.