Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Прва жена ватрогасац у новосадској бригади

Прва жена ватрогасац стигла је у Нови Сад. Њено име је Данијела Сантрач, има тридесет година, и на послу у овдашњој ватрогасној бригади је на самом почетку, мада није и почетник. Била је ватрогасац у Ковину, а онда ју је животни пут довео у Нови Сад.
Фото: PrtSc/Instagram/danijela_santrac_

“Пореклом сам са Косова и Метохије, живела сам годинама у Ковину где сам радила као ватрогасац две године, а онда сам се удала за Новосађанина, па сам тражила премештај”, прича Данијела Сантрач.

Каже да је дошла у велики новосадски колектив који има пуно интервенција, па верује да ће још много тога научити о свом позиву. Одабрала га је јер одрасла у породици где су отац и стричеви полицајци, а прадеда је био жандарм, па тако и она сама има и посебан однос према униформи.

Ипак, ватрогасци, како каже ова жена, не носе пиштољ и она их је одмалена доживљавала као суперхероје.

Данијела је ситније телесне грађе, али њене колеге кажу да има борбени дух. Она је и спортски тип, бавила се бициклизмом и атлетиком, а више година тренира бразилски џиу-џицу, којим се иначе бави и њен супруг. Та врста џиу-џица је налик рвању, објашњава, користи полуге и обарања, а искључује ударце.

“Кад те виде тако ситну, неки одмах кажу: Па где ћеш ти у ватрогасце. То је тај визуелни утисак, али сам изненађена колегијалношћу на послу у Новом Саду. Не могу рећи да сам одмах била сто посто опуштена, али помогли су ми да то преломим. Доста њих ме подржава, даје ми ветар у леђа, окружена сам добрим људима и добијам прилику да научим”, поделила је Данијела прве утиске.

Radovi na novom „Lidlu” počinju u januaru

 

Преузмите андроид апликацију.